Grill w mieście. Żeberka, wegańskie burgery i grill, który pali się na końcu

Maso!
Redakcja Heroine
| 25.10.2023
Grill w mieście. Żeberka, wegańskie burgery i grill, który pali się na końcu
Heroine

Letnie grillowanie to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy, jakie mają do zaoferowania miesiące wakacyjne. Ale nie każdy ma ogród z grillem, a publiczne miejsca do grillowania są zwykle zajęte. Rohlik.cz oferuje nie tylko wysokiej jakości składniki do przygotowywania wspaniałych potraw, ale także narzędzia do grillowania w dowolnym miejscu i w sposób przyjazny dla środowiska.

Co kojarzy się z latem bardziej niż grill? Ciepłe miesiące wymagają relaksującego wieczoru z dobrym, świeżo przygotowanym jedzeniem. Ale jeśli to ty jesteś gospodarzem, oznacza to, że musisz pomyśleć o wielu rzeczach z wyprzedzeniem. Gdzie grillować? Jak wybrać przepisy, które nie będą oznaczały, że ktoś będzie musiał stać przy grillu przez cały wieczór? I jak zadowolić wszystkich gości, gdy połowa oczekuje mięsnej uczty, a druga połowa nie je mięsa?

Jeśli zamierzasz gościć wegan lub wegetarian oraz osoby, dla których grillowanie bez mięsa to niemal brzydkie słowo, pamiętaj o 3 zasadach: mniej znaczy więcej, musisz przygotować wystarczająco dużo wegetariańskich potraw, ponieważ każdy będzie chciał ich spróbować na koniec, a także o odpowiednim rozłożeniu dań w czasie.

Wystarczająco dla wszystkich

Pierwszą zasadą jest to, że zamiast gotować i przygotowywać cały dzień, łatwiej jest mieć wspólną bazę i po prostu zmieniać niektóre części posiłku, w tym przypadku burgery. Łatwo jest odfiltrować alergeny na bajglu, więc wszystkie bułki są wegańskie. Każdy może mieć swoje warzywa bez ograniczeń, a to, czy dostaniesz wegański ser i sos sojowy, czy zadowolisz się keczupem i musztardą, to szczegół. W przypadku obu burgerów można również sięgnąć po gotową wersję (np. bułkę z wołowiną z prywatnej linii MASO! i dowolną z niesamowitej liczby mrożonych i chłodzonych wegeburgerów).

I tak dochodzimy do zasady numer 2 - przygotuj więcej bezmięsnych potraw. Nie tylko nie będzie to tak trudne dla wszystkich, ale często zdarza się, że wegetariańskie jedzenie po prostu znika, zanim wszyscy zdążą je zjeść. Tak więc oprócz burgerów dorzuć grillowaną kukurydzę z limonką i sosem sojowym/majonezowym sriracha, a także grillowanego bakłażana i cukinię. Wystarczy pokroić je w plastry, wymieszać z oliwą z oliwek, solą i ulubionymi przyprawami (takimi jak chili, suszony czosnek i zioła) i grillować. Dobrze smakują również w burgerach i najlepiej spożywać je między posiłkami.

Ostatnią ważną rzeczą jest czas. Najlepiej grillować warzywa, a następnie mięso. Niewielu wegetarian ma ochotę na paprykę o smaku żeberek, a używanie jednorazowych aluminiowych tacek lub folii jest zarówno niezdrowe, jak i niezdrowe, gdy używa się solonych lub kwaśnych potraw. Oczywiście warto też upewnić się, że bezmięsne potrawy są przynajmniej smaczne dla wszystkich - jeśli podasz jedzenie od tyłu, po burgerze i żeberkach, przeciętny gość po prostu nie będzie już pchał kukurydzy.

Jeśli nie chcesz imprezy, po prostu dobre towarzystwo

Grill nie zawsze musi być imprezą dla dwudziestu głodnych gęb. Może chcesz spędzić miły wieczór w parku ze swoim partnerem lub kilkoma przyjaciółmi. Małe przenośne grille są odpowiednie na takie okazje, ale czasami są ciężkie i nieporęczne i często trudne w obsłudze. Duńska marka Casus produkuje ekologiczny grill podróżny, który składa się tylko z bambusa, tektury, kamieni lawy i węgla drzewnego. Wystarczy, by nakarmić cztery osoby, a po zakończeniu grillowania można po prostu spalić łatwopalne części.

Nawet w przypadku małych grilli, czas jest szczególnie ważny. Jeśli masz mniej czasu i nie chcesz się spieszyć, dobrym pomysłem jest przygotowanie niektórych potraw z wyprzedzeniem i po prostu ich grillowanie. Obejmuje to burgery mięsne i wegetariańskie (które również będą trwać znacznie lepiej, jeśli przygotujesz je dzień wcześniej) oraz pieczone żeberka. Można je grillować, ale wymaga to czasu i cierpliwości, aby sprawdzić, czy są miękkie w środku, gdy zaczynają już czernieć na zewnątrz (przetestowane dla ciebie, wstępne pieczenie naprawdę robi różnicę).

Rohlik.cz oferuje szeroki wybór narzędzi do grillowania, które mogą ułatwić życie gościom i gospodarzom. Podoba nam się, że myślą o zrównoważonym rozwoju - znajdziesz naturalne rozpałki, drewniane sztućce i papierowe tace lub 100% węgiel drzewny z akacji.

Co wrzucić na grilla? Przygotowaliśmy dwa mięsne i dwa wegańskie przepisy i uzupełniliśmy je ulubionymi przepisami szefa kuchni.

Grecki burger z serem feta

Na 4 burgery:
600 do 800 g mielonej wołowiny
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka oregano
olej do nacierania

Ponadto:
100 g sera feta
2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej mięty, koperku lub obu
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
4 bułki hamburgerowe
warzywa (pomidor, ogórek, czerwona cebula, rukola)

Dopraw mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, kminkiem i oregano i uformuj 4 placki nieco większe niż bułki. Spłaszcz je nieco na środku, aby nie nadymały się podczas grillowania i pozwól im dojść do temperatury pokojowej. Następnie posmaruj je lekko olejem i grilluj przez 3 do 5 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak lubisz gotować mięso. W międzyczasie wymieszaj pokruszoną fetę z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem, posiekanymi ziołami, sokiem z cytryny oraz odrobiną soli i pieprzu (feta jest zwykle wystarczająco słona). Pokrój pieczarki i również je podsmaż. Pomidora i cebulę pokroić w krążki, a ogórka w plasterki. Ułóż mieszankę serów na każdym burgerze i udekoruj bułkę wybranymi warzywami.

Przepis szefa kuchni Zuzany Novej: Grillowany burger wołowy nadziewany serem camembert

600 g mielonej wołowiny
1 ser camembert (120 g)
2 pęczki dymki po 120 g
1 jajko
2 gałązki majeranku
20 liści tajskiej bazylii
6 łyżek gruboziarnistej musztardy
1 łyżka miodu
Sól
Pieprz

Wskazówki i składniki można znaleźć na stronie Rohlik.cz.

Grillowane żeberka wieprzowe

Na 2 duże lub 4 mniejsze porcje:
1 kg żeberek wieprzowych
sól i pieprz
6 łyżek ketchupu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki chili
1 mała łyżeczka soli
2 łyżki dżemu, miodu lub brązowego cukru
2 łyżki octu jabłkowego

Procedura. W międzyczasie wymieszaj ketchup z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, papryką, chili do smaku, solą, dżemem (morelowym, wiśniowym, jabłkowym) i octem. Nałożyć mieszankę na wcześniej upieczone żeberka, zalać niewielką ilością wody, przykryć (lub przygotować w woreczku do pieczenia) i piec w temperaturze 180°C przez 2 do 2,5 godziny do miękkości, obracając mięso w połowie pieczenia. Można pozostawić je w takim stanie do następnego dnia lub od razu przełożyć na grilla, gdzie dokończą pieczenie, aż będą chrupiące. Podawać z chlebem, musztardą i kapustą lub rozdrobnić mięso dwoma widelcami i włożyć do bułek burgerowych.

Przepis szefa kuchni Romana Vanka: Żeberka wieprzowe w marynacie miodowo-kolendrowej

1,5 kg żeberek wieprzowych
3 łodygi selera naciowego
1 łyżka soli
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka kulek kolendry do żeberek i 1 łyżka kulek do marynaty

Marynata:
150 g miodu
60 g przecieru pomidorowego
6 łyżek octu jabłkowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka wędzonej papryki

Procedurę i składniki można znaleźć na stronie Rohlik.cz.

Grillowana kukurydza (wegańska)

Na 4 kawałki:
4 kukurydze
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka srirachy
1 duży ząbek czosnku
1/2 limonki
1 mała łyżeczka soli
1 garść świeżej kolendry

Wskazówki: jeśli używasz próżniowej, wstępnie ugotowanej kukurydzy, przejdź od razu do grillowania (i nie krępuj się użyć więcej kawałków, sos wystarczy). Jeśli masz świeże kłosy, najpierw ugotuj je w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie - czas gotowania zależy od ich świeżości (i wiedz, że te skradzione z pola gotują się piekielnie długo). Grilluj ugotowaną i wysuszoną kukurydzę ze wszystkich stron, aż stanie się złotobrązowa, obracając ją co dwie minuty, w sumie powinno to zająć od 10 do 15 minut. Wymieszać sos sojowy ze srirachą, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z połowy limonki i solą. Posmaruj kolby tą mieszanką natychmiast po zdjęciu ich z grilla, posyp posiekaną kolendrą i podawaj.

Przepis szefa kuchni: sałatka z grillowanym serem halloumi i brzoskwiniami

150 g sera halloumi
2 brzoskwinie
100 g rukoli
Mieszanka nasion do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
Sól
Pieprz

Procedurę i składniki można znaleźć na stronie Rohlik.cz.

Wegański burger z fasoli, nasion i warzyw

Na cztery burgery:

1/2 szklanki słonecznika, dyni lub orzechów włoskich (90 g)
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki sałaty rzymskiej
1 mały koncentrat pomidorowy (70 g)
2 łyżki rozgniecionego siemienia lnianego
Sól i pieprz
1/2 szklanki drobnych płatków owsianych lub bułki tartej panko (60 g)
1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli (240 stałych składników)
olej do obtoczenia
4 bułki hamburgerowe
warzywa (czerwona cebula, pomidor, sałata)
sosy (ketchup, musztarda, sos sojowy)

Metoda : Upraż na suchej patelni nasiona, orzechy lub mieszankę nasion, aż zaczną pachnieć. Zmiel lub posiekaj na miazgę. Na tej samej patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę na złoty kolor, dodać posiekany czosnek, paprykę, kminek i przecier i gotować przez kilka sekund. Wymieszać z nasionami, siemieniem lnianym i płatkami i dobrze doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną i rozgniecioną widelcem fasolę i w razie potrzeby doprawić. W zależności od wielkości bułek, uformować około 4 burgery i usmażyć na oleju na patelni lub po prostu posmarować olejem i ostrożnie grillować z obu stron. Jeśli pozwolisz gotowej mieszance odpocząć przez co najmniej 20 minut (lub nawet do następnego dnia), burgery będą się lepiej trzymać. Podawaj z dobrymi bułkami, sosem sojowym, wegańskim serem i warzywami lub czymkolwiek, do czego jesteś przyzwyczajony.

Przepis szefa kuchni: grillowana cukinia z kozim serem i oliwkową tapenadą.

6 plastrów cukinii o grubości 0,5 cm
1 mniejszy pomidor
50 g miękkiego sera koziego
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz

Tapenada
5 g kaparów w soli
10 g anchois
50 g czarnych oliwek bez pestek
½ ząbka czosnku

Sposób przygotowania i składniki można znaleźć na stronie Rohlik.cz.

Ten artykuł został przygotowany we współpracy z naszymi partnerami z Rohlik.cz.

Dyskusja dot. artykułu

Nikt nie dodał jeszcze komentarza do dyskusji

Zostaw komentarz